MERFOL Kft. 1037 Budapest, Bécsi út 324. | +36 1 439 1300 | webshop@merfol.hu

MERFOL Kft. 1037 Budapest, Bécsi út 324. | +36 1 439 1300 | webshop@merfol.hu

Híreink

PH vagy PZ csavarhúzót válasszunk?

2020.10.28 13:14
PH vagy PZ csavarhúzót válasszunk?

Valós különbség a PH és PZ „kereszthornyos" csavarhúzók és csavarbehajtó bitek között.

A köznyelvben kereszthornyú vagy csillagcsavarhúzónak nevezett szerszámoknak két fajtája van és nagyon nem mindegy, hogy melyiket milyen csavarokhoz használjuk.
Tegyük ezt most rendbe!

A PH jelölésű (Phillips) csavarhúzók jellemzően lemezcsavarokhoz és gipszkarton-csavarokhoz használják. Ezeknek a csavaroknak a hornya kúpos kialakítású, azért, hogy a szintén kúpos kialakítású csavarhúzók és bitek a megfelelő nyomaték elérésekor kiforduljanak a csavarból és ne tegyék tönkre azt. A lemezcsavart, ha teljesen becsavartuk - és a fém a fémmel összeér - akkor már nem tud továbbfordulni, csak a csavar vagy a munkadarab sérülése esetén. A gipszkarton-csavaroknál szintén roncsolás következik – átmegy a csavar a kartonon – ha túl nagy nyomatékkal rögzítjük.

Ezzel szemben a PZ jelölésű (Pozidriv) csavarok, melyeket jellemzően fa összecsavarozásánál használnak, hornya párhuzamos kialakítású, mert a facsavaroknál extra nyomaték szükséges, hogy a csavart a fába (különösen keményfába) besüllyesszük.
Ezeken a csavarhúzókon és biteken látható egy kisebb méretű fogazat is, melyet csak és kizárólag vizuális megkülönböztetés miatt tettek rá, hogy a hétköznapi használat során, gyorsan meg tudjuk különböztetni a PH és PZ szerszámokat és csavarokat.

Teljesen téves elképzelés az, hogy ezeknek a fogaknak extra rögzítő szerepe lenne.

Ezért van az, hogy a PH-s csavarhúzókról leesik a facsavar és a lemezcsavar is. A facsavarok pedig csak a PZ-s csavarhúzókkal és bitekkel illeszkednek pontosan (amennyiben a csavar is a szabványoknak megfelelően készült)

Nézzük mi történik, ha PH-s szerszámmal nyúlunk PZ-s csavarba?!
A kúpos kialakítású csavarhúzó nem fogja kitölteni a csavar belsejében lévő párhuzamos hornyot, ezért csak két ponton fog a csavarral érintkezni – itt adódik át az összes nyomaték – így a csavarhúzó túlterhelt lesz és lemaródik a profilja. (Ez a hiba semelyik csavarhúzógyártónál nem garanciális csere!)

 

Abban az esetben ha PZ-s csavarhúzóval próbálunk PH-s csavart behajtani, a csavarhúzó párhuzamos éle nem fog az kúposan szűkülő PH-s csavarba elég mélyen belemenni, így valószínűleg a csavar fog tönkremenni a művelet során.

Helyes szerszámválasztással nem csak az elvégezendő munka lesz könnyebb, de elkerülhetjük a szerszám vagy a csavar rongálódását is!